דווקא בשנה כה טעונה פוליטית לחבריה, 2020 הצליחה להביא לקדמת הבמה סיפורים אותנטיים, מקוריים ויצירתיים ממוחות הקודחים ביותר בקהילה השחורה בארה"ב. לאחר שנים של סיפורי עבדות ושליטה, נדמה שהשנים האחרונות נוגעות בנושאים שתמיד היו בשולי השיח הציבורי - הן בחברה השחורה עצמה והן בחברה האמריקאית כולה - השנה חזינו בטיפול בטראומת המלחמה עם ספייק לי ו-"הזהב של נורמן"; בחופש האומנותי בקהילה ומי בוחר מה לעשות, בשני עשורים שונים לחלוטין - עם "הבלוז של מא רייני" בשנות ה-30 ו-"הבמה של ראדה" בימינו אנו; במזימות של האדם הלבן בתוך כוח פוליטי שחור מובהק עם "Judas and the Black Messiah" (שעתיד לעלות ל-HBO Max בהמשך החודש) ו-"משפט השבעה משיקגו"; ובמטרה האמיתית של אדם שחור, יוצר או לא, בעולמנו אנו ב-"נשמה" של פיקסאר. "לילה אחד במיאמי" ("…One Night in Miami"), סרט הביכורים של השחקנית זוכת האוסקר והאמי הטרייה (על "סיפורו של רחוב ביל" ו-"השומרים", בהתאמה) רג'ינה קינג ע"פ המחזה באותו השם מאת קמפ פאוורס (הבמאי השותף והתסריטאי ב-"נשמה"; פאוורס גם אחראי על התסריט במקרה הנוכחי) מנסה לשלב את כל הגישות הללו להתבוננות בקהילה השחורה בעבר ובהווה - והוא עושה זאת בהצלחה יתרה. אחרי סיבוב מסורתי בפסטיבלי קולנוע למיניהם, מונציה ועד טורונטו - אפילו בימי קורונה - "לילה אחד במיאמי" הגיע לביתנו בשבוע שעבר, והוא כעת זמין לצפייה ב-"אמזון פריים". זוהי יותר מהמלצה חמה לעשות זאת.
אז במה הסרט עוסק? בליל ה-25 לפברואר, 1964, מתאבק צעיר בשם קסיוס קליי (אלי גורי) עשה היסטוריה והפך לאלוף העולם באגרוף במשקל כבד, לאחר שניצח את יריבו סוני ליסטון. כדי לחגוג, הוא הזמין איתו למיאמי השמשית שלושה מחבריו הטובים ביותר - המהפכן והנואם השנוי במחלוקת מלקולם איקס (קינגסלי בן-אדיר), זמר ה-"סול" סם קוק, ושחקן הפוטבול המוצלח ג'ים בראון (אלדיס הודג'). הארבעה מתכנסים לחגוג את הניצחון בחדר קטן במוטל צידי, בלילה שמתפתח ליותר מעוד מסיבה ומסתיים בהבנות אמיתיות על עתידו של כל אחד מהנוכחים. מה הקאץ'? המפגש אכן קרה, אך אף אחד לא יודע מה אירע בו. כך, קינג ופאוורס לוקחים את ההזדמנות להיות יצירתיים ולתפוס ארבעה אייקונים שחורים אמריקאים רגע לפני צומת ההחלטות הגדולה בחייהם - איקס, לפני שעזב את ביתו הרוחני ב-"אומת האיסלאם" ופצח בדרך אקטיביסטית חדשה; קוק, כשהבין את כוחו המסחרי וניגש להביע את דעתו הפוליטית בשירה (התוצאה הייתה הלהיט האלמותי "A Change Is Gonna Come"); קליי, רגע לפני שאימץ לחיקו את דת האסלאם בהשפעת איקס ושינה את שמו רשמית למוחמד עלי, כפי שכולנו מכירים אותו כיום; ובראון, שעזב את ליגת הפוטבול האמריקאית ומלאת הגזענות עבור קריירה מוצלחת כשחקן קולנוע. באמצעות כל אחד מהמפגשים הללו, קינג ופאוורס משרטטים את הקשיים של מוביל דעה או אפילו "סלב" שחור באמריקה, מאז ומעולם.
אבל מה עובד כאן? הקול האמיתי שנשמע מהיצירה הזו. כהפקה שחורה לחלוטין, עם שחקנים אלמוניים יחסית (חוץ מאודום ג'וניור, לו קריירה ענפה בברודווי - "המילטון", לדוגמה), צמד היוצרים מנסים להציג בפנינו מערכת יחסים בין ארבעה חברים אכפתיים אחד כלפי השני, שעומדים בפני החלטות קשות שחופפות לא פעם. אין כאן עניין בלהציג את הדמויות הללו כאייקונים גדולים מהחיים, כפי שאנו מכירים אותם מספרי ההיסטוריה שלנו, אלא לפשוט אותם מכל סטריאוטיפ או רובד מיתולוגי שהולבש עליהם (השחצנות של עלי, הרציחות של איקס וקוק בפחות משנה מאירועי הסרט) לאורך השנים. להפך, כל אחד מגיבורינו מוצג כבעל אופי שכולנו מכירים: מלקולם איקס הוא החדור מטרה אך גם הפחות מנוסה במפגשים חברתיים מבין הארבעה, שמרגיש שהצד האקטיביסטי שלו משתלט על חייו ועתיד משפחתו; קוק הוא איש העסקים הממולח שמרגיש שמשהו קצת תקוע והרגש אבד; בראון (בדיעבד, הדמות הכי פחות מוכרת לציבור הישראלי - ד"ע) הוא זה שבטוח לחלוטין במעשיו, אך לא רוצה להציגם לעיני כל; ואילו קליי/עלי הוא זה שמציג עצמו כ-"גדול מכולם" כלפי חוץ, אך מעורער קשות מבפנים. דווקא באמצעות הסיפור הכל-גברי הזה, והלא-יצירתי-מידי מבחינה קולנועית אסתטית (מלבד פלאשבקים מפוזרים ופתיח שמציג היכן עומד כל אחד מגיבורינו בראשית הסרט - בדומה ל-"הבלוז של מא רייני", גם כאן הסרט בוחר בשיטה התיאטרלית להצגת העלילה ומתרכז רק בכמה מיקומים מועטים), קינג מציגה שאלה חשובה שעלתה בלא מעט מסרטי הקהילה השנה: מה היא הדרך הנכונה למאבק? האם זה המאבק כ-"ראש בקיר", כנגד כל מדכאיה ומלעיזיה של הקהילה, שעולה לא פעם בדם המפגינים אך גם בתוצאות אמיתיות בשטח, או שמא בכלל מדובר בשיטת ה-"חופש הכלכלי", המחשבתי, לפיו כל שחור מצליח הוא הוא המנצח האמיתי במאבק זכויות האזרח, כאשר הוא זכאי למחשבותיו הפרטיות, עיסוקיו הפרטיים, הישגיו האישיים, ואין אדם לבן אחד עליו הוא נחוץ להסתמך או לקבל אסמכתא למעשיו?
באותה שיטה שנקט גם ב-"נשמה" המופלא, פאוורס משתמש בדיאלוגים מושחזים (אמנם קצת גרנדיוזיים מידי לעיתים) וברצונות האמיתיים של כל אדם שחור להגשמה עצמית, להימנעות מהפספוס הגדול, ומעניק את המאבק הרעיוני הגדול ביותר לבן-אדיר כאיקס ואודום-ג'וניור כקוק, כאשר אלו צולבים אחד את השני על "צביעותם" ואוזלת ידם במאבק האמיתי לשחרור - קוק נצלב ע"י רעהו על כך שלא לקח חלק אקטיביסטי פעיל במאבק באמצעות שיריו והוא נח לו בשלווה ב-"מגדל השן", ואילו איקס מותקף ע"י חברו על כך שראשי הארגון אליו הוא שייך הולכים טובעים בשחיתות ומעלימים עין ממצוקות אמיתיות של הקהילה, בעוד קוק עצמו מספק עבודה אמיתית לחבריה (במציאות, לקוק הייתה חברת הפקה אישית, "SAR Records", בה טיפח אמנים שחורים צעירים והכיר בכוחה של "הפלישה הבריטית" הקרבה - לדוגמה, להיטם הראשון של ה-"רולינג סטונס" בארה"ב, "It's All Over Now", היה רווחי ביותר לצמד כותביו, בובי ושירלי וומאק, בעקבות התמלוגים שבבעלות חברתו של קוק). כך, בן-אדיר ואודום ג'וניור מוציאים מעצמם את כמה מהופעות הטובות ביותר של השנה, כשבן-אדיר מביא את הרגש והכאב בחיי האקטיביזם, ואודום-ג'וניור בחיי האמנות והיצירה, במיוחד יצירה שחורה (השחקן/זמר גם לא נסמך על הקלטות מקוריות או פלייבק לשיריו של קוק, אלא על קולו שלו - והתוצאה כמעט לא ניתנת להבדלה). התחושה גם שצעדיהם הם הצעדים הקריטיים ביותר בחייהם וכי אולי באמת סופם קרב משרה אווירה של אינטימיות אמיתית לאורך כל מהלך הסרט.
לסיום, "לילה אחד במיאמי" הוא מעין משל מדוייק - איך אדם מפורסם מכל מיעוט שהופלה לרעה מקבל על עצמו בעת קבלת הפרסום שני תפקידים: להצטיין במקצועו המקורי, ולהצטיין בהובלת דעות, רצונות ואף חששות הקהילה שמאחוריו. המחיר שהתפקיד השני מביא, ואיתו הפרסום, נמצאים מול עינינו עד עצם היום הזה, ואם קולות רבים יותר לא ישמעו - הם ילוו אותנו גם לעולמי עולמים.