יום רביעי, 23 בפברואר 2022

מקום שני: "אורות הבמה"

 


אחרי ש-2021 שלחה אותי אחורה בזמן לשלל שנים עם סיומות 1 וסרטים שהם מבחינתי מקום 1 (אבל פשוט ברצינות), הגיע הזמן להתקדם קדימה אל 2022 ולעבור למקום 2. אל תדאגו, סרטים אלו הם לא "מקום 2" עבורי, אבל הם בהחלט מסמנים עבורי משהו אחר - חדשני, יצירתי, שונה ונמצא בשוליים. אז ללא בלבולים מיותרים, הנה "מקום שני". והפעם: "אורות הבמה" (1952), סרטו הפרסונלי ביותר של צ'ארלי צ'פלין, שהגיע לחייו ברגעיו האינטימיים ביותר - רדיפת "המקארת'יזם".

בקאנון הקולנוע, קיימים אולי 3 אייקוני מסך שכל אדם שחי בציוויליזציה מערבית מכיר - מרילין מונרו, ג'יימס דין ו-צ'ארלי צ'פלין. בעוד השניים הראשונים מסמלים רוח נעורים ומיניות לצד הניצוצות של הוליווד הישנה, צ'פלין תמיד היה דמות חריגה. בין אם בדמותו המפורסמת ביותר - "הנווד" - שלא השתייך אף פעם לשום לאום, גיל או אפילו משפחה (וגם כמעט ולא ניסה אף פעם); מוצאו הזר (בריטי) בתעשייה אמריקאית גרידא; או בחירותיו הלא-פופולריות בזמנים שמרניים למדי (מההחלטה להמשיך ולהוציא סרטים אילמים בלב תקופת ה-"Talkies" או להפוך את סרטו המלא המדבר הראשון לסאטירה המגחכת להיטלר, בעוד מדינתו המאמצת ארה"ב נותרת נייטרלית). ועדיין, חזונו הקולנועי של צ'ארלי צ'פלין נותר רענן וחודר (גם אם רגשני מדי) עד היום - קחו את "אורות הבמה" ("Limelight") מ-1952 לדוגמה: הסרט שמזקק לתוכו בצורה הישירה ביותר את אופיו של צ'פלין איננו אחד מלהיטיו האילמים, אלא מלודרמת תיאטרון אינטימית ואיטית. איך דווקא הסרט העדין ביותר בפילמוגרפיה של הנווד התזזיתי, שהגיע לחייו באחת מתקופותיו הקריטיות - חקירתו ע"י ועדת החקירה המאיימת שהקים ג'וזף מקארת'י - נותר לא מובחן במשך עשורים? במלאות 70 שנה לצאתו, הנה חזרה לאור הזרקורים ב-"אורות הבמה": 


"אורות הבמה" חוזר לעשור השני של המאה ה-20, כליצן ואמן "מיוזיק הול" מחוק ועייף בשם קאבאלרו (צ'פלין) מציל את שכנתו הצעירה, הרקדנית המדוכאת טרי (קלייר בלום) מניסיון התאבדות. קאבלארו חסר העתיד אך מלא התקווה בעבור טרי, מפיח בה מחדש את הרצון לרקוד ולחיות, וללא ידיעתו - גם את אהבתה אליו. אך בעוד טרי מעוניינת לגאול גם את הקריירה של קאבאלרו עצמו, לליצן העצוב תוכניות אחרות.


בדומה לכמה סרטים מרכזיים אחרים שנוצרו באותה תקופה ועסקו בשחקנים (הן קולנוע והן תיאטרון) שירדו מגדולתם ומנסים להתמודד עם שינוי, לטוב או לרע - כדוגמת "שדרות סאנסט", "הכל אודות חווה" (שניהם מ-1950) ו-"שיר אשיר בגשם" (1952) - "אורות הבמה" של צ'פלין עורג לימים שהיו והלכו, בהם הראשוניות והתמימות של עולם האמנות הייתה הפוכה מההתפכחות והשבריריות שלו לאחר מלה"ע ה-2  (מה שהוביל להתפררותה של הוליווד הקלאסית כעשור לאחר מכן). ועדיין, "אורות הבמה" שונה במעט מכל אלו -בעוד סרטים אחרים מתת-ז'אנר זה של שנות ה-50 השתמשו בסיפורים פרטניים כדי לעסוק בשינוי המתרחש מתחת לרגלי התעשייה, "אורות הבמה" הוא לא פחות "ממואר" (Memoir) של צ'פלין בעבור צ'פלין. הקומיקאי הבריטי, ילד לאב ואם בעסקי השעשועים של שלהי המאה ה-19 - שכרעו תחת העול הכלכלי ונעו כל אחד לדרכו בשלב מאוד מוקדם בחייו של צ'פלין (אביו נטש את הבית ואילו אמו נשלחה למוסד פסיכיאטרי בעודו בן 14) - הכיר את עולם הבמה מאז שזכר את עצמו. דרכו לסיבובי הופעות בתחום ה-"מיוזיק הול" לא הייתה רחוקה, והמעבר לקולנוע ההתחלתי - ששם את הדגש על ספקטקל וריגושים - הייתה טבעית לגמרי. כך, בעוד שצ'פלין גרס כי הסרט התבסס דווקא על דמותו של איש הבמה פרנק טיני, אי אפשר שלא לראות ביצירה את דרכו של צ'פלין - ואת דרך אביו (שנפטר כאשר צ'פלין היה בן 12 בלבד, לאחר שנפל להתמכרות לאלכוהול - כמו דמותו של קאבאלרו בסרט) ואמו - על במות התיאטרון: בין אם אלו שוטים מ-"מעוף הציפור" שמראים את מאחורי הקלעים ואת המתרחש על הבמה במקביל, או קטעים שלמים שמודגשים למערכוני "מיוזיק הול" ידועים, צ'פלין לא מסתיר את היותו "בדיוק בבית" על סט הסרט. לטענת ההיסטריונים שחקרו את עבודתו וחבריו לסט, ההפקה של "אורות הבמה" הייתה עליזה ואנרגטית עבור הקומיקאי המזקן - הרגשה לה היה זר בתקופה זו, כאשר הקהל הנאמן שעקב אחריו שנים החל להצטמצם - הן בשל כשלון סרטו הקודם, הקומדיה השחורה "מסייה ורדו" (1947) והן בשל שערוריותיו האישיות, כדוגמת נישואיו לאונה או'ניל (בתו של המחזאי יוג'ין או'ניל) ב-1945, בהיותה בת 18 בלבד.

התחושה המשפחתית והרלוונטית לא הגיעה רק מהעיסוק בנושא הקרוב למחוזות ילדותו, אלא ככל הנראה בשל הפיכת הפרוייקט לפרוייקט "משפחתי" (א'וניל וחמשת ילדיה, בנו השני סידני צ'פלין - בתפקיד הפסנתרן המוכשר - ואחיו למחצה ווילר דריידן הופיעו כולם בסרט -בתפקיד קטן או גדול יותר) ובשביל נושא אחר הנוגע לליבו, מערכות יחסים עם פער גילאים רב - המשתקף בסרט דרך דמותה המאוהבת של טרי, שמשקפת במידה זו או אחרת את יחסיהם האמיתיים-אך-לא-נוצצים במיוחד של צ'פלין ואו'ניל. אם כבר בקלייר בלום עסקינן, ראוי לציין שלמרות שהכימיה המדהימה בינה לבין צ'פלין נראית טבעית לחלוטין (דבר הנדיר בסרטיו של הקומיקאי, שלרוב מתעלה על שותפותיו למסך), היה זה תפקידה הראשון של שחקנית התיאטרון בת ה-19, לאחר שחברו של צ'פלין, המחזאי ארתור לורנס, צפה בה ב-"המלט" וזיהה בה ישר את אותה מוזה צעירה שחברו חיפש. "לא הייתי 'מישהי' בשביל להיות השחקנית הראשית של צ'פלין! גם כשאני מסתכלת אחורה היום, זה נדמה לי כדבר כה מופלא", אמרה לימים בלום, שיריית הפתיחה הזו הובילה אותה לעבוד עם שלל שמות נוצצים - ריצ'רד ברטון, לורנס אוליבייה, ג'ון גיליגוד וכו'... - בקריירה של למעלה מ- 70 שנה. 


"אורות הבמה" לא הייתה רק חוויה מונומנטלית עבור בלום הצעירה, אלא גם מכר/"אויב" ותיק של צ'פלין - "פני האבן הגדולות", באסטר קיטון, שמופיע בסרט כשותפו של קאבאלרו למופע המפורסם. הופעה אייקונית זו - והפעם היחידה בתולדות הקולנוע ששני כוכבי הקומדיה האילמת הופיעו זה לצד זה - כמעט ולא קרתה: צ'פלין העדיף לא לכתוב את התפקיד עבור קיטון, כי האמין כי הוא שולי מידי עבור חברו. היה זה רק לאחר שגילה כי קיטון עובר תקופה קשה במיוחד (בין היתר, בשל חוסר יכולותו להתאמתו לעולם הסאונד) - נישואים מלאי תככים, מסמכי גירושים שהותירו אותו מרושש והופעותיו המועטות בקולנוע, בין השאר - שגרמה לו לצרף את חברו לפרוייקט - ידיעה אותה קיבל קיטון בהתרגשות רבה. ועדיין, ביריבות קולנועית כמו ביריבות קולנועית, שמועות צצו כי בעת העריכה צ'פלין חזה בקיטון מתעלה על הופעתו שלו, ומיהר לחתוך כמה שיותר מרגעים אלו כדי לספק לעצמו את הזרקור. המציאות, עם זאת, הייתה טיפה אחרת - לא רק שסצנת ההופעה של השניים בסיום הסרט ניזונה מגישתם השונה של כל אחד מהם לקומדיה (רגשנות מול ניהליזם), חוקרי צ'פלין טוענים כי היוצר אף "הפריז" עוד יותר בנדיבותו ושחרר את מושכות הבימוי בהם לרוב אחז בחוזקה כדי לאפשר חופש יצירה גדול בהרבה יותר לקיטון בקטעיו הקצרים. 

לצערו (ולצערנו), חגיגת הנוסטלגיה של צ'פלין הגיעה לסיום מוקדם הרבה יותר מהצפוי כשנודע לקומיקאי - בעודו מקדם את הסרט בבריטניה - כי אשרת הכניסה שלו לארה"ב בוטלה, בשל קשירת שמו - ע"י ועדת בית הנבחרים לפעילות אנטי-אמריקנית - לקומוניזם, כתוצאה ממחאתו הגוברת כנגד פעילותה של הועדה האנטי-דמוקרטית. בעוד סרטו החדש הוחרם לאורך אורכה ורוחבה של אמריקה, צ'פלין המאוכזב התמקם מחדש בשוויץ - שם בילה עוד 25 שנה באושר ושלווה עד למותו בגיל 88 ב-1977. מניעת הפצת "אורות הבמה", עליו טען צ'פלין כי יהיה סרטו האחרון, הניעה את צ'פלין לדחות את פרישתו ולהוציא עוד שני סרטים - אמנם מוצלחים וזכורים פחות, אך ללא ספק תוספת קריטית לקורפוס העבודה הכה מגוון של האמן הזה: סאטירת המקארתיזם "מלך בניו-יורק" (1957) והקומדיה הרומנטית בכיכובם של מרלון ברנדו וסופיה לורן, "הרוזנת מהונג קונג" (1967). ב-1972, 20 שנה לאחר צאתו, הוסר מעל "אורות הבמה" החרם, מה שהוביל להצלחתו העצומה ברחבי העולם ולזכייתו בפרס האוסקר באותה השנה, על הפסקול שכתב לו צ'פלין עצמו (זכייתו התחרותית היחידה של היוצר בהיסטוריית טקס זה).


לסיום, "אורות הבמה" הוא אולי אינו "זמנים מודרניים" או "הנער" - הוא אינו השם הראשון שקופץ לנו לראש כשאנו חושבים על יצירתו של צ'ארלי צ'פלין; ועדיין, הוא תצוגת מופת של קומדיה מלנכולית על-זמנית (אולי האב הרוחני ל-"אבודים בטוקיו") - כזו שיכולה להגיע רק ממוחו של אדם שסבל כל מפלה וניכור בחייו, הביא את עצמו למעמד בינלאומי, רק כדי לראות את עצמו נופל וקם לסירוגין. "זה כל מי שאנחנו: חובבנים. אנו לא חיים מספיק זמן בשביל להיות דבר אחר". כשקיבל את פרס האוסקר לשם כבוד (השני במספר שלו) באותו הטקס בו הועמד וזכה "אורות הבמה" לראשונה (1973) - לצלילי מחיאות כפיים רועמות במשך 12 דקות (הזמן הארוך ביותר לכך בהיסטוריית הטקס) - צ'ארלי צ'פלין אולי אולי החל לחשוב על עצמו יותר מ-"חובבן". 



יום ראשון, 13 בפברואר 2022

מקום שני: "עולמו של ויין"


אחרי ש-2021 שלחה אותי אחורה בזמן לשלל שנים עם סיומות 1 וסרטים שהם מבחינתי מקום 1 (אבל פשוט ברצינות), הגיע הזמן להתקדם קדימה אל 2022 ולעבור למקום 2. אל תדאגו, סרטים אלו הם לא "מקום 2" עבורי, אבל הם בהחלט מסמנים עבורי משהו אחר - חדשני, יצירתי, שונה ונמצא בשוליים. אז ללא בלבולים מיותרים, הנה "מקום שני". והפעם: "עולמו של ויין" (1992), שמתח את גבולות הקומדיה, ה-"מטא" והקאלט כדי להביא בשורה חדשה להומור קולנועי.

 ב-1987, בחור צעיר בשם מייק מאיירס הופיע בתוכנית הקנדית "It's Only Rock & Roll", ישב במשך דקה שלמה על שולחן פיקניק בגן, עם חולצת פלאנל למותניו וכובע בייסבול על ראשו, ודיבר בחיקוי "מטאלהד" (מעריצי ה-"Hair Metal" של סוף שנות ה-80) על ההבדל בין "גיטרת אוויר" ל-"סינתיסייזר אוויר". מכאן והלאה, אותה הדמות, שענתה לשם "ויין קמפבל", ליוותה את מאיירס בכל שלב בחייו: צילומי קליפ של הזמר המקומי כריסטופר וורד, תוכנית המוזיקה "City Limits", המעבר למועדון הסטאנדאפ הנודע "The Second City" בשיקגו ולבסוף, המעבר שיהיה מזוהה איתה לעד – ההצטרפות ל-"סאטרדיי נייט לייב" ב-1989, שם צורפה לה במהרה דמות סיידקיק – הגיק האקצנטרי וחסר הביטחון גארת', בגילומו של הכוכב הגדול ביותר של SNL באותה התקופה, דיינה קארווי. "עולמו של ויין" ("Wayne’s World"), סדרת המערכונים של ויין וגארת', שהציגה את השניים מנחים תוכנית מוזיקה בטלוויזיה הציבורית מהמרתף של ביתו של הוריו של ויין ודנים (בדרכם שלם) בנושאי היום, הפכה מקוריוז קטן לדבר שמגייס לשורותיו אורחים כמו טום הנקס ואירוסמית'. כך, בצעד הלא צפוי ביותר בעולם (!NOT), מפיק העל של SNL, לורן מייקלס, פנה למאיירס בהצעה להפוך את המערכון המצליח לסרט מצליח, אך מאיירס היה מעט סקפטי. "לא באמת חשבתי שהם הולכים לשחרר את הסרט", אמר לימים הקומיקאי, "לא חשבתי שהם אהבו אותו בכלל. התגובה הראשונית שקיבלתי לתסריט הייתה: 'אני לא מבין את זה'". למאיירס כנראה לא תהיה קריירה כחוזה עתידות, כי "עולמו של ויין", שיצא לאקרנים השבוע לפני 30 שנה בדיוק, היה להיט מיידי: הוא התברג ישירות בצמרת מכירות הכרטיסים, הרוויח למעלה מ-183 מיליון דולר ברחבי העולם מול תקציב של 20 מיליון בלבד, התקבע כסרט המצליח ביותר שיצא אי פעם משורות SNL (ולא חסר פלופים מסוג זה), זכה לפסקול שהגיע למקום הראשון במצעד הבילבורד (והוכרז כאלבום פלטינה ב-1997), הכניס ביטויים כמו "!We’re not worthy" ו-"שווינג!" לפיהם של כולם ובעיקר השפיע על הקומדיה הבוגרת-ילדותית, שמאפיינת כל כך את ההומור האמריקאי העכשווי – מ-"סופרבאד" ועד "המשרד" ("כשראינו את זה בפעם הראשונה, אמרנו לעצמנו: זה מה שאנחנו רוצים לעשות", אמר במאי ומפיק הקומדיות הנודע ג'אד אפטאו על "עולמו של ויין" באיחוד הקאסט לפני כשנתיים). אז איך אותו סרט, שמאיירס היטיב להגדיר כ-"קומדיה מטומטמת שנעשתה ע"י אנשים חכמים", הגיע לאותו מעמד קאלט והאם גארת' ו-ויין עדיין שורדים בעידן הטיקטוק? 

ראשית – נתחיל בעלילה על קצה המזלג: מפיק טלוויזיה חלקלק (רוב לואו) נתקל בשידור "עולמו של ויין" באחד מהערוצים ביניהם הוא מזפזפ, ומזהה את הפוטנציאל בהעברתה לרשת הכבלים כדי לטפל בבעיית הפרסום של הספונסר הגדול ביותר שלו (בריאן דויל-מאריי, אח של). בעוד ויין (מאיירס) וגארת' (קארווי) "עולים ליגה" ומנסים להבין את כוונותיו האמיתיות של המפיק, ויין פוגש בקסנדרה (טיה קררה), בסיסטית וסולנית להקה מקומית שהופכת את עולמו. אם גם לכם העלילה הזו נראית לכם קצרה מידי, אתם לא היחידים: "עולמו של ויין" נע בין מוקומנטרי (שבו הדמויות שבות ומדברות עם המצלמה, ומנסות לתפוס כמה שיותר את תשומת ליבה) לבין סרט "מטא", ששובר את הקיר הרביעי 24/7 לבין פארודיה עצמית מלאת הופעות אורח (מהמוזיקאי הגות'י אליס קופר ועד חברו מיטלוף, שנפטר לאחרונה), עם כמות בדיחות שאינה מכבידה על הצופה אך לא משאירה אותו משועמם או מבולבל לרגע. כך ברגע אחד, יכולים גארת' ו-ויין לדבר נגד התמסחרות בעודם לבושים במוצרי "נייקי" מכף רגל ועד ראש ושותים "פפסי" מול המצלמה, ובשני לשחזר שוט לשוט את הפתיח לסיטקום "לוורן ושירלי" – סתם כי הם יכולים. למרות שלא מעט בדיחות התחילו והסתכמו ב-1992 (לרוב בדיחות סקסיסטיות, שקיימות כאן פה ושם), אותו חוסר התחשבות במבנה והחדירה של הפורמט הטלוויזיוני לקולנוע הופכת את "עולמו של ויין" לרלוונטי וחד גם היום, בעידן ה-"Meme" והמודעות העצמית לזמניות של הומור מסוג מסוים, רק כדי להפוך את עובדה זו למצחיקה בפני עצמה. כך, מוד ה-"סטונרים" הקבוע של גארת' ו-ויין אינו רק מצחיק בגלל הדברים שהוא גורם להם להגיד, אלא כי הם מודעים במאה האחוז לכך שייתכן מאוד ובתוך שנתיים אף צעיר באיזור לא ידבר ככה (כבר אז, מעריצי המטאל השרופים פינו את מקומם למעריצים המתוחכמים יותר של הגראנג'). 

לא מעט מההצלחה הזו שמורה לא רק למאיירס או קארווי, אלא לא פחות לשם פחות מוכר - במאית הסרט פנלופי סיפריס. סיפריס, לה היה זה סרטה הראשון בהוליווד המיינסטרימית, בילתה את העשור הקודם בעיקר בתיעוד תרבויות מחתרת צעירות הקשורות למוזיקה בסרטיה הדוקומנטריים "שקיעת תרבות המערב" (1981) הפרובוקטיבי, אודות סצנת הפאנק בלוס אנג'לס של שלהי שנות ה-70, וסרט ההמשך "שקיעת תרבות המערב חלק II: שנות המטאל" (1988), כשהאחרון הוביל את לורן מייקלס להביאה לכס הבמאית. "התקשיתי למצוא את מקומי כאישה ובמאית בתעשייה הזו במשך שנים רבות", אמרה בראיון ל-"ואניטי פייר", "כשקיבלתי את העבודה הזו, הייתי בת 45. עד אז, פשוט נאחזתי במה שיש לי. ואז "עולמו של ויין" קרה, וזה שינה לי לגמרי את החיים" – אך "עולמו של ויין" שינה גם את חייה של סיפריס לרעה. מאיירס, שכבר החל את הצילומים ברגל שמאל אחרי מריבה מתוקשרת עם קארווי, מחשש שזה יאפיל עליו בסרטו שלו (קארווי נטש בשל כך את ההפקה למשך מספר שבועות, אך השתכנע לחזור בצמוד לתחילת הצילומים), לא ראה עין בעין עם סיפריס, וראה את חזונו היצירתי משתנה לחלוטין. מאיירס, לו קראה סיפריס ב-2008 "תלותי רגשית" ו-"בכיין", התכתש רבות עם הבמאית לאורך הצילומים (בין היתר על סצנת "השירה במכונית" המפורסמת, אליה אגיע בקרוב), אך הקש ששבר את גב הגמל עבורו היה הקאט הסופי – לאחר שראה את הגרסה הסופית, העביר מאיירס לסיפריס מספר עמודים מלאים בהצעות לשינוי. סיפריס סירבה בתוקף לשנות את גרסתה, אפילו במחיר מניעת חזרתה לסרט ההמשך (כפי שהזהיר מייקלס שמאיירס ינסה לעשות לה אם תשמור על דרכה) – והנבואה המרירה אכן התגשמה: סיפריס לא שבה לעבוד עם מאיירס, והתכתשויותיה עם האולפנים עקב בחירות הליהוק שלה (כדוגמת רוב לואו, שנחשב אז ל-"פרסונה נון גרטה" בהוליווד בעקבות פרשיית מין בה היה מעורב מספר שנים לפני, וטיה קררה, שהייתה אנונימית לחלוטין באותה התקופה – שני תפקידים שלבסוף הזניקו את הקריירות של שחקניהם) פגמו בהמשך דרכה ההוליוודית. "לא אכפת לי כי צדקתי בסוף", אמרה לאחרונה למגזין "Independent" הבריטי בראיון למלאות 30 שנה לסרט, "תסתכלו על המספרים הסופיים ותגידו לי מי צדק בסוף". ועם זאת, סיפריס מסרבת להגדיר את אותה ההפקה כהפקה נוראית – "כשצילמנו, אנשים אהבו לחשוב שזה היה 'סיפור שנאה' – זה ממש לא היה. זה היה 'סיפור אהבה'. היה לנו תקופה נהדרת בעשיית הסרט הזה, ואני לא מבינה למה אנשים אומרים אחרת".

מה שגם מאיירס וגם סיפריס היו פחות או יותר תמימי דעים עליו הוא השימוש ב-"רפסודיה בוהמית", הלהיט הגדול של להקת "קווין" משנות ה-70, לסצנת הנסיעה באוטו בראשית הסרט – בה ויין, גארת' וחבריהם מדקלמים את המילים לשיר הארוך בצורה תיאטרלית במיוחד – מול בחירת האולפנים ב-"גאנס אנד רוזס". מאיירס, שנזכר בראיון בתוכנית האירוח של סטיבן קולבר לפני כ-4 שנים בו ובאחיו נוסעים ברחובות טורנטו ונלחמים על "מי ישיר את ה-'גלילאו' האחרון" בעודם בדרכם לראות מטוסים נוחתים בשדה התעופה, התעקש על השימוש בהמנון ילדותו בצורה כה חריפה עד שאיים לפרוש מההפקה באותו הרגע – מה שכמובן הכפיף את האולפן למרותו, ודרכו נבחרה. אך מאיירס הספיק לרשום עוד הישג היסטורי לזכותו: הקלטת ובה סצנת המכונית – עם תוספת השיר – הספיקה להגיע לאישורו של פרדי מרקורי (באמצעות חברו ללהקה – ולחיים – הגיטריסט בריאן מיי), בעודו גוסס באיטיות מסיבוכי מחלת האיידס, והביאה צחוק מתגלגל אחרון לפניו. כשהסרט יצא בפברואר 1992, מרקורי כבר נכנע למחלה, אך סיפורו לא פסק – השיר חזר לפסגת רשימות המצעדים, 17 שנה אחרי יציאתו המקורית, והפך את פסקול הסרט למצרך חובה עבור רבים. מאיירס השלים מעגל כשגילם לפני כ-4 שנים ב-"רפסודיה בוהמית", הביוגרפיה המדוברת אודות "קווין", דמות מפיק בדיונית שמסרבת לשחרר את "רפסודיה בוהמית" כסינגל בטענה שזה לא שיר "שצעירים יכולים להגביר עבורו את המוזיקה ולנדנד את ראשם במכונית".

לסיכום, "עולמו של ויין" יכול היה להסתיים בסרט ניינטיז איזוטרי וטיפשי, שרק מעטים היו יודעים על קיומו. למרות הפקה ואילוצים שכמעט הביאו אותו לשם, "עולמו של ויין" מרוויח לחלוטין את מעמד הקאלט אליו הגיע, ושם כנראה ישאר (רק בשנה שעברה התאחדו מאיירס וקארווי לסדרת פרסומות לשירות Uber eats במשדר הסופרבול). אך למה להשאיר את זה לי, שכשאפשר להשאיר את זה להנרי מנציני, אחד ממלחיני הסרטים הידועים ביותר, האחראי לקלאסיקות כדוגמת "הפנתר הורוד" ו-"Moon River",  שפנה פעם למאיירס וצעק לו, "היי ילד! הדבר הזה שעשית עם 'רפסודיה בוהמית'? אחד מהרגעים המוזיקליים הגדולים ביותר בקולנוע! ואני הנרי פאקינג מנציני!". שווינג!



יום שלישי, 8 בפברואר 2022

המועמדויות לפרסי האוסקר 2022: "כוחו של הכלב" בהובלה

אחרי הזכייה בפרס הבימוי בפסטיבל ונציה, שלוש הזכיות הגדולות בטקס פרסי גלובוס הזהב (המוקצה) – סרט הדרמה, השחקן הראשי והבמאי – והעמידה בראש כל רשימת "סרטי השנה" שמכבדת את עצמה, "כוחו של הכלב" חוזר להובלה בטקס החשוב ביותר: האוסקר. המועמדויות לטקס פרסי האוסקר לשנת 2022, ה-94 במספר, הוכרזו היום (ג') לפני כשעות ספורות, כשהמערבון הדרמטי המדובר של ג'יין קמפיון (ע"פ ספרו של תומאס סאבאג') עומד בראש רשימת המועמדים עם 12 מועמדויות, כולל הסרט הטוב ביותר, התסריט המעובד הטוב ביותר, השחקן הראשי הטוב ביותר לבנדיקט קמברבאץ', שחקנית המשנה הטובה ביותר לקירסטן דאנסט, שחקני המשנה הטובים ביותר לקודי סמית'-מקפי וג'סי פלמונס והבמאי/ת הטוב/ה ביותר לקמפיון עצמה. מלבד התוספת הרצויה של פלמונס לתערובת, מרבית המועמדויות בקטגוריות הללו אינן באות בהפתעה וככל הנראה מובטחות לנציגי "כוחו של הכלב" (לכל הפחות, לקמברבאץ' ומקפי, שניהם עם זכיות רבות לשמם עד כה במירוץ). בגזרת הבימוי, התחרות מעט אחרת – מול קמפיון הניו-זילנדית עומדים הפייבוריט קנת' בראנה ("בלפאסט"), הטוען לכתר שנים רבות פול תומאס אנדרסון ("ליקריץ פיצה"), ההפתעה המוחלטת מצד ריוסוקה המגוצ'י ("הנהגת של מר יוסוקה") ו-"האויב" המושבע של קמפיון, שעמד מולה בדיוק באותה פוזיציה לפני קרוב ל-30 שנה, בטקס האוסקר של 1994, סטיבן ספילברג ("סיפור הפרברים"). אז, אחרי זכייה ב-"דקל הזהב" בפסטיבל קאן, הועמדה קמפיון בקטגוריה הדומה באוסקר והפכה לאישה השנייה אי פעם שהגיעה למעמד זה. ספילברג, עם סרטו "רשימת שינדלר" "גנב" לקמפיון את אור הזרקורים והרוויח את פרס הבימוי ופרס הסרט הטוב ביותר, כשקמפיון נאלצה ללכת הביתה "רק" עם הפרס התסריט הטוב ביותר.

כך, קרוב לכל דבר במועמדותה של קמפיון גובל בהיסטוריה: מועמדותה בקטגוריה הופכת אותה לאישה השנייה אי פעם שמועמדת פעמיים בקטגוריית הבימוי (מלבדה, רק 6 במאיות נוספות היו מועמדות לפרס, כל אחת מהן במועמדות אחת בלבד); אם תנצח, תהיה זו הפעם הראשונה בתולדות הטקס ששתי במאיות זוכות שנה אחר שנה, לאחר זכייתה של קלואי ז'או בשנה שעברה על סרטה "ארץ נוודים". הכוח הנשי לא מסתיים רק בקמפיון – גם צלמת הסרט, ארי וגנר, הפכה הפעם לאישה השנייה בלבד אי פעם שמועמדת לקטגוריית הצילום הטוב ביותר

אם כבר בספילברג עסקינן, אזי גם מועמדותו שלו היא היסטורית: הבמאי הותיק מצטרף לידידו מרטין סקורסזה ונכנס למועדון אקסלוסיבי של במאים עם שמונה או יותר מועמדויות לאוסקר (השניים האחרים הם במאי "תור הזהב" של הוליווד, בילי ווילדר ו-וויליאם וויילר). העיבוד הנוסף של ספילברג למחזמר הנודע "סיפור הפרברים" אמנם כשל בקופות, אך הרוויח 7 מועמדויות נוצצות השנה (כולל הסרט הטוב ביותר), כולל זכייה כמעט מובטחת של אריאנה דבוז, שמגלמת את אניטה – תפקיד עבורו ריטה מורנו (שמככבת אף היא בסרט החדש) זכתה בדיוק לפני 60 שנה, על הגרסה המקורית למחזמר. עוד במאי שלו ההכרזות היום היו חגיגיות במיוחד, הוא קנת' בראנה – שסרטו "בלפאסט" האינטימי והנוסטלגי  הוא בין המובילים בטבלאות ההימורים לזכייה גורפת בטקס השנה, כולל בפרס הנחשק ביותר – הסרט הטוב ביותר. עם 7 מועמדויות בטקס הנוכחי, השחקן השייקספירי הפך לאדם הראשון שהועמד בשבעה קטגוריות שונות במהלך חייו (כולל התסריט המעובד, שחקן המשנה, השחקן הטוב ביותר וכו'). עם זאת, אם יזכה באחת מהמועמדויות (בראנה גם כתב את סרטו האחרון), תהיה זו זכייה ראשונה לשמו. בראנה אמר בתגובה לחדשות המשמחות כי הוא חושב על "אמי ואבי, וסבי וסבתי -כמה הם היו גאים להיות אירים, וכמה העיר הזו חשובה עבורם. הם היו לבטח המומים מהכבוד הזה – כמוני. בהתחשב בקרבה של הסיפור אליי, זה יום נהדר לי, למשפחתי ולמשפחת הסרט". "בלפאסט" יהיה נוכח בטקס השנה גם בזכות מועמדותיהם של קירן הינדס בקטגוריית שחקן המשנה ושל ג'ודי דנץ' בת ה-87 בקטגוריית שחקנית המשנה (שהופכת אותה לשחקנית המבוגרת ביותר שהועמדה בקטגוריית משחק, לאחר מועמדותו של כריסטופר פלאמר בן ה-88 לפני כ-5 שנים). 

 

עוד שם חזק במירוץ ומוביל בטקס השנה הוא העיבוד הכה-מצופה לאפוס הספרותי של פרנק הרברט, "חולית". למרות שעשרת המועמדויות שלו (כולל עיצוב תלבושות, סאונד, אפקטים, צילום ועוד) אינן דבר של מה בכך כשמדובר בסרט מדע בדיוני (גם הוא ייחשב ל-"איכות" בעיני חברי האקדמיה), עצם מועמדותו – כולל בקטגוריית הסרט הטוב ביותר – ללא מועמדות לאיש שיזם את הפרוייקט השאפתני, גם כשזה לא היה נראה אפשרי במיוחד – הבמאי הקנדי דני וילנב ("בלייד ראנר 2049") – מאכזבת במיוחד.

אך לא רק ההתעלמות מוילנב בקטגוריית הבימוי הייתה בגדר אכזבה במועמדויות שהוכרזו היום. למרות הוספתם המתוקשרת של חברי אקדמיה צעירים ומגוונים בשנים האחרונות, הכרזת המועמדויות היום עמדה בסימן שמרני, שמאתגר כניסה לכשרונות חדשים. כך, לדוגמה, בקטגוריית השחקנית הראשית, למרות הכנסתן של קריסטן סטיוארט ("ספנסר") ואוליביה קולמן ("הבת האפלה") שנעדרו מרשימת מועמדויות ה-"באפט"א" בשבוע שעבר, שמות חמים ונוצצים בעונת הפרסים הנוכחית – אלנה חיים ("ליקריץ פיצה"), ליידי גאגא (אחת ההצלחות היחידות מ-"בית גוצ'י" הקאמפי ומועמדת קבועה כמעט בכל טקס פרסים עד כה העונה), זוכת האוסקר בשנה שעברה פרנסס מקדורמנד ("הטרגדיה של מקבת'") וזוכת "גלובוס הזהב" הטרייה רייצ'ל זגלר ("סיפור הפרברים") – קיבלו כתף קרה מהאקדמיה, והוחלפו בניקול קידמן, עבור תפקידה המוחצן-יתר-על-המידה כלוסיל בול בסרטו של ארון סורקין, "הזוג ריקרדו" ו-ג'סיקה צ'סטיין כמטיפה הטלווזיונית תמי פיי ב-"עיניה של תמי פיי". באותה מידה, קטגוריית השחקן הראשי, בה התחרות צמודה בין קמברבאץ', גארפילד (שמועמד על "טיק, טיק… בום!" לאחר שנה מוצלחת במיוחד) ו-וויל סמית' (שאם יזכה בעבור תפקידו כאביהן של הטניסאיות ונוס וסרינה וויליאמס ב-"משפחה מנצחת", תהיה זו זכייתו הראשונה בפרס אחרי שנים רבות של עשייה) התעלמה כליל מכשרונות צעירים כדוגמת כוכב "ליקריץ פיצה" קופר הופמן, השחקנים-ילדים ג'וד היל ("בלפאסט") ו-וודי נורמן ("C’mon C’mon"), כוכבי עבר שערכו קאמבק השנה – ניקולס קייג' ("פיג") ו-סיימון רקס ("טיל אדום") – ומהתופעה שנקראית בראדלי קופר, שהתעלה על תדמית ה-"Everyman" שדבקה בו, והביא השנה שתיים מההופעות הטובות ביותר שנראו על המסך השנה – בתפקיד הראשי ב-"סמטת הסיוטים" של גיירמו דל טורו וכג'ון פיטרס הגדול מהחיים ב-"ליקריץ פיצה". גם כאן, "הזוג ריקרדו" "השתלט" – דרך מועמדותו של כוכבו חוויאר בארדם. כמו כן, חברי האקדמיה התעלמו לא רק מסרטים שאינם סרטי אוסקר "קלאסיים", וסיכויהם למועמדות היו נמוכים יותר – כדוגמת "האביר הירוק", "טיל אדום", "טיטאן" (למרות זכייתו ב-"דקל הזהב" בפסטיבל קאן בשנה שעברה), "אתמול בלילה בסוהו" ו-"אנט" (בשורה כואבת במיוחד בנושא, לפחות לי, היא אי העפלתו של שירם של "ספארקס" מהסרט, "So May We Start?", מרשימת המועמדים המקוצרת לרשימת המועמדים הסופית) – אלא גם מסרטים עם סיכויים גבוהים יותר לנוכחות, כדוגמת בכורת הבימוי של רבקה הול "חוצה את הקו" (כוכבת הסרט, רות נגה, הועמדה על תפקידה לפרסי ה-"באפט"א", "גלובוס הזהב" וה-"SAG"), סרטו המדובר של ווס אנדרסון "הכרוניקה הצרפתית", המחזמר המוערך "שכונה על הגובה", הדרמה הקומית "C’mon C’mon", המחזה המעובד "The Humans", סרט הדוקו המוזיקלי "הוולווט אנדרגראונד". גם מספר סרטים מרכזיים שכן הועמדו, זכו למספר מועמדויות מצומצם פי כמה וכמה ממה שצופה להם, כדוגמת: "ספיידרמן: אין דרך הביתה", שזכה במועמדות אחת בלבד (כרגיל, אפקטים מיוחדים) למרות שרבים האמינו שהיותו הסרט הרווחי ביותר של 2021 והסרט השישי הרווחי ביותר אי פעם בשנת קורונה יתגבר על תפיסת האקדמיה אותו כ-"סרט גיבורי על"; שירת הברבור של דניאל קרייג בתפקידו כג'יימס בונד ב-"לא זמן למות", שהסתפק רק בקטגוריית השיר הטוב ביותר לבילי אייליש (שככל הנראה גם תנצח בה); בכורת הבימוי של ג'ואל כהן לבדו, "הטרגדיה של מקבת'", שיוצאת למערכה רק עם שלושה מועמדויות לשמה (השחקן הטוב ביותר לדנזל וושינגטון, הצילום הטוב ביותר והתפאורה הטובה ביותר); "טיק, טיק… בום!", שבעיני רבים היה המחזמר המוצלח ביותר השנה, הסתפק בשתי מועמדויות בלבד (השחקן הטוב ביותר לאנדרו גארפילד והעריכה הטובה ביותר); ו-"סמטת הסיוטים", שלמרות המועמדות המפתיעה בקטגוריית הסרט הטוב ביותר, פספס לחלוטין את הקטגוריות הנחשבות ועבר ישירות לקטגוריות הטכניות. במקום אלו, שלטו סרטים עם דעת קהל ציבורית שנויה במחלוקת יותר, כדוגמת "אל תסתכלו למעלה" ו-"הזוג ריקרדו". העובדות מעידות שמשנה לשנה, טקס הפרסים הנוצץ מאבד מזוהרו, ואחוזי הרייטינג רק הולכים ומצטמצמים. אם האקדמיה מעוניינת לשנות זאת, זו ככל הנראה לא הדרך.

 


ולמרות זאת, גם הפתעות מועטות קרו בהכרזת המועמדויות היום: נוכחותו של העיבוד לסיפורו של הסופר היפני המפורסם, הארוקי מוריקמי, "הנהגת של מר יוסוקה", לא רק בקטגוריית הבימוי והתסריט המעובד אלא גם בקטגוריית הסרט הטוב ביותר היא היסטוריה של ממש, שככל הנראה לא הייתה מצליחה להתקיים ללא סיועם של "כוכבי עבר" כמו "פרזיטים" ו-"מינארי"; גם נוכחותו של "קודה", הרימייק מחמם הלב לסרט הצרפתי "משפחת בלייה", בקטגוריית הסרט הטוב ביותר שוברת את הסטיגמה שסרטים שיוצאים בתחילת השנה או באמצעה אינם מגיעים לגבהים בטקסי האוסקר. סרטה של שיאן הדר עשה היסטוריה נוספת באמצעות מועמדותו של טרוי קוטסור, אבי המשפחה בסרט, בקטגוריית שחקן המשנה – דבר שהופך אותו לשחקן החירש השני בלבד שזוכה לכבוד (לאחר זכייתה של שותפתו לסרט, מרלי מטלין, בפרס השחקנית הראשית עבור "ילדים חורגים לאלוהים" ב-1986). גם מועמדותו של הסרט הדני המצליח "האדם הגרוע בעולם" לפרס התסריט המקורי הטוב ביותר ומועמדויותיהן של ג'סי באקלי ("הבת האפלה") ואונג'אנו אליס ("משפחה מנצחת") בקטגוריית שחקנית המשנה הטובה ביותר ו-פנלופה קרוז ("אמהות מקבילות") בקטגוריית השחקנית הטובה ביותר לא היו דבר של מה בכך, ולכן לגמרי ראויות לציון. 

אז מי יהיה הזוכה הגדול? אין ספק שהקרב מגוון ולא ברור לגמרי – ל-"בלפאסט" ו-"כוחו של הכלב" זכיות מרובות בסבב הפסטיבלים ובטקסי הפרסים שהתקיימו עד כה, אך דווקא הצבעוניות, הקלילות והנוסטלגיה של "סיפור הפרברים", האפיות של "חולית" או דווקא המסר המעצים והייצוגי של "משפחה מנצחת" ו-"קודה" יכולים לתת קונטרה בשנה שחורה למדי כמו זו. מועמדים פחות אפשריים, כדוגמת "ליקריץ פיצה", "סמטת הסיוטים" ו-"הנהגת של מר יוסוקה", יכולים להוכיח את היצירתיות של חברי האקדמיה אם יזכו בתואר הנכסף. ועדיין, למרות הגיוון והתחרות שלגמרי קיימת, האקדמיה הייתה יכולה להתאמץ טיפה יותר גם השנה. 



יום שבת, 5 בפברואר 2022

ביקורת "דוקאביב" - "נייר ודבק"


"חברתי אנייס ורדה האמינה שבתוך כל אדם יש נוף. אני הייתי אומר שבתוך כל הנופים, מאחורי כל הקירות, יש אנשים" – אלו מילותיו של אמן הרחוב הצרפתי JR מסרט הדוקו החדש שיצר (ושהפיק יחד עם הבמאי רון הווארד), "נייר ודבק" ("Paper and Glue"), ושמנחות אותו – אך גם מעלות בו שאלות - למרביתו של הסרט. JR, שם העט של האמן, הוא צלם ואמן גרפיטי שהחל את הקריירה שלו לפני כ-20 שנה כנער מתבגר ובן למהגרים בשכונות העוני של פריז. מה שהחל כאשר מצא מצלמה נטושה בתחנת המטרו המקומית והמשיך דרך פעולות מחתרת יחד עם ידידו הקולנוען לאדג' לי (שמופיע עם JR בסרט, וזכה בפרס השופטים בפסטיבל קאן לפני כ-3 שנים על סרטו "עלובי החיים" – לא המחזמר), הפך לאומנות חובקת עולם, והובילו את JR להציג בכל מקום משגנחאי ועד עזה, להיבחר לאחד מאנשי השנה של מגזין "טיים" ב-2018 ולהיקרא "ה-אנרי קרטייה-ברסון (פעיל זכויות אדם וצלם אייקוני – ד"ע) של המאה ה-21". אבל מה בעצם  JR עושה? במטרה להפוך את רחובות הערים, לדבריו, ל-"גלריית האמנות הגדולה בעולם", האמן מטייל במדינות רבות, ובייחוד באיזורי חיכוך, ומצלם את האוכלוסיה המקומית. את תמונותיו בשחור לבן הוא מדפיס בגדלי ענק ומדביק – יחד עם אנשי המקום – על גבי ביתיהם, מבניהם וכו'. 

לפני כ-5 שנים הגיע JR לתהילתו הבינלאומית, במסגרת סרטו הדוקומנטרי יחד עם אגדת הקולנוע הצרפתי אנייס ורדה ("קליאו מ-5 עד 7", "עוברת אורח"), "אנשים ומקומות" ("Faces Places”), בו תרו את צרפת הכפרית והעירונית, שמעו וצילמו את סיפוריהם המעניינים של העוברים והשבים ובעיקר הקניטו זה את זו – JR על גילה המופלג של ורדה, ו-ורדה על סירובו להוריד את משקפי השמש המזוהות עמו (מה שמזכיר לה – ולבסוף גם מוביל אותה – אל ידידה משכבר הימים ז'אן לוק גודאר). "אנשים ומקומות" הוביל את JR לפסטיבל TIFF, פרסי "סזאר" וטקס האוסקר באותה השנה – וכעת, כשלוש שנים לאחר מותה של שותפתו למסע, עורך JR מסע דוקו מהולל שני ב-"נייר ודבק". אבל מה שעל פניו נראה כתוספת לא נחוצה לסרט חינני כמו "אנשים ומקומות", הופך לרטרוספקטיבה מעניינת – ואף חשובה – על אמן שמנסה לג'נגל בין חיי האקטיביזם לבין האמונה באמנות.

"נייר ודבק" מוצא את JR נזכר ונע בין ארבעה מקומות מרכזיים: מתקן כליאה שמור ביותר בטצ'האפי שבקליפורניה, בו הוא מחליט לעטר את רחבת חצר הכלא בתמונותיהם של האסירים שמרצים מאסר עולם; הצבת תמונת ענק של תינוק מקסיקני על גבול מקסיקו-ארה"ב; ביקור בשכונה הענייה ביותר בפריז, מונפרמיי, שם התחיל את הקריירה שלו יחד עם לי, ואיתו פתח בית ספר לאמנות באיזור; והפרויקט השאפתני שלו בלב פאבלה מסוכנת בריו דה-ז'נירו, שם הקים פרוייקט חינוך לאמנות כנגד כל הסיכויים. 

JR מנסה להציג את הסיבות למשיכתו הכה גדולה לאיזורים מעורערים, ואת אמונתו הגדולה שבאומנתו הוא יוצר אפקט של תודעה בקרב אנשי העולם (בייחוד בתקופת הרשתות החברתיות) לבעיות שקצת פחות מטרידות את הבועה הקטנה שלנו ביום-יום, אך קשה שלא ליפול למקום הציני וביקורתי יותר, ולשאול: "הבנו, אתה מצפה למדליה?". למרות הצ'ארם הטבעי של JR והאנגלית השוטפת שלו (לחלוטין לא מובן מאליו), החמימות והחינניות שהביאה איתה ורדה לסרטם הקודם בהחלט מורגשת בחסרונה כאן ופוגמת בתוצר הסופי. ועדיין, כשאסיר עם צלב קרס גדול על פניו יושב ומקשיב בסקרנות לסיפורו של JR על הפרוייקט למען המהגרים הלא-חוקיים בגבול מקסיקו, או כשעיניה של מובילת הקהילה בפבלה הברזילאית האלימה מתחילות לדמוע כשהיא רואה את פרצופה תלוי בענק על גבי הגלריה המקומית, קשה להמשיך לדבוק במחשבה שמדובר במסע לפרסום עצמי ולא להבין את המקום ממנו מגיעה אמונתו של JR.

נושא שמטריד לא מעט דוקומנטריסטים וחוקרי התחום הוא השאלה מה קורה עם מתועדי הסרטים ברגע שהמצלמה עוזבת את המקום – האם חייהם מעתה והלאה ישתנו לטובה בעקבות הסרט או שמא הכל יחזור לקדמותו? JR אמנם אינו עוסק בנושא בצורה המקיפה שיכל, אך הוא מקדיש לכך זמן לא מבוטל ונותן במה לתוצאות פחות מוצלחות מהפרוייקטים שלו – כמו סירוב המדינה לשיחרורם של כמה מהאסירים איתם עבד וכבר הביעו חרטה מלאה, או נפילתם של מרבית הילדים שלימד בפאבלה בברזיל לקרטל הסמים בה – וגם לפחדיו שלו: החשש הטבעי מההגעה למקומות מסוכנים והפגישה עם אנשים קצת פחות חביבים; הרעיון שעבודתו לא תתקבל בשמחה – הן מהמקומיים והן מהציבור הכללי; והתהייה מדוע בכלל הוא טורח לעשות זאת, כשהתוצאות לא תמיד נראות בשטח. במילים אחרות, JR לא מסמן את עצמו כ-"אמא תרזה", וכך מעביר את המסר שלו בצורה פחות מטיפנית ויותר הגיונית. 

לסיכום, "דבק ונייר" הוא אמנם פחות "Crowd-Pleaser" מהסרט אותו הוא רוצה להשלים, אבל אפרוריותו לעיתים לא אומרת שהוא לא נחוץ – לו רק בשביל ההבנה שיש סיבה ממשית למה אומנות קיימת בעולם. 



יום שישי, 4 בפברואר 2022

הסרטים הטובים ביותר: 22 סרטים ל-2021



2021, מול 2020, הייתה שנה של חזרה לשגרה מול צעידה אחורה. וכמו שהעולם ניסה להחזיר לעצמו מידת נורמליות, כך גם עולם הקולנוע - בין הקורבנות הראשונים של שנת הקורונה -  ניסה לעשות קאמבק. התוצאה, כמו כל דבר בחיים, חלוקה: להיטי ענק כמו "ספיידרמן: אין דרך הביתה" ו-"חולית" התברגו ברשימות "הרווחיים של השנה" ואף אולי יעשו את צעדיהם לכיוון האוסקר, ואילו פרוייקטים אישייים ושאפתניים - כמו העיבוד ל-"סיפור הפרברים" של סטיבן ספילברג והעיבוד ל-"סמטת הסיוטים" של גיירמו דל-טורו - נחלו מפלה קשה. בגזרת סרטי האינדי, 2022 קיבלה בשמחה קולות זרים ויחודיים לתוך מוסודתיה הקולנועיים הנוקשים ביותר - "טיטאן" הבוטה בפסטיבל קאן, "האדם הגרוע בעולם" היצירתי שצלח את סיבוב הפסטיבלים בהצלחה יתרה, ו-"Flee", הדוקומנטרי המאוייר שעתיד להפוך ל-"ואלס עם באשיר" של שנות ה-2020. כך, לא פעם , תמצאו ברשימה שלי כמה סרטים שחולקים את אותו המקום - לא רק בגלל האיכות הכה רבה השנה, אלא כי לא מעט סרטים נגעו באותן התמות הקריטיות לשנה החולפת מזוויות שונות. אז בלי הקדמות מיותרות ובאיחור יוצא מן הכלל, הנה הבחירות שלי ל-22 (אחד בשביל המזל) הסרטים הטובים ביותר של 2021: 


22. "מכסחי השדים: החיים שאחרי" ("Ghostbusters: Afterlife"):

את הסרט הרביעי בפרנצ'ייז האייטיז האהוב (וההמשך הישיר לשני הסרטים הראשונים בסדרה) לא תמצאו במרבית רשימות סיכומי השנה - ואם כן, אולי בצד השלילי שלהן - בשל היותו "מחזור ישן", אבל לטעמי, "מכסחי השדים: החיים שאחרי" הצליח לעשות מה שרבים בעידן הריבוטים הכושלים מתעלמים ממנו ועל כן נכשלים: להעביר את אותה האהבה לסרטים המקוריים גם לדור הבא, גם אם הקסם שמתבטא בתוצר החדש לא בהכרח היה קיים במקור. בצורה זו, נוצרת הכלאה בין הציניות והיצירתיות של משפחת רייטמן (איוון ובנו ג'ייסון, הבמאי הנוכחי) ו-"גוסטבאסטרס" לבין הסקרנות והדמיון של אסכולת ספילברג (זמקיס, דנטה וכו'...) - הכלאה שיוצרת סרט מצוין. לביקורת המלאה>>>>>


21. "יחידת המתאבדים" ("The Suicide Squad"):

סיפור יצירתו של ההמשך/ריבוט לסרט שרבים ממקבלי ההחלטות ב-"וורנר ברוס" היו מעדיפים לשכוח, "יחידת המתאבדים", הוא מאבק הכוחות בעידן האינטרנט החדש של המאה ה-21: אחרי שצייצנים מימין החליטו להציף בדיחות סרות טעם בדף הטוויטר של הבמאי ג'יימס גאן כנקמה על עמדתו הנחרצת כנגד הנשיא הכתום, דיסני החליטו להיפרד מהעומד בראש סדרת "שומרי הגלקסיה" המצליחה. המתחרה הגדולה "DC" זיהתה את שעת השין, גייסה את גאן הנועז (לפני שדיסני חזרה בה והחזירה אותו להשלים את הטרילוגיה) לעשות משהו בעל ערך עם המותג הגוסס שלה - ה-DCEU - והתוצאה היא "ג'יימס גאן ללא מעצורים": בוטה יותר, מדמם יותר, יצירתי יותר, ציני יותר וחתרני יותר - מכת החשמל שעולם גיבורי העל היה צריך. לביקורת המלאה >>>>>


20. "Rare Beasts":

פנינת אינדי שלצערי הרב לא הגיעה לארצה (גם לא ל-VOD, הפתרון האהוב על זכייניות ישראליות) מוצאת את בילי פייפר (רוז מ-"דוקטור הו"), בבכורת הבימוי שלה, בלב הוויתה של האישה המודרנית בעולם מלא גבריות רעילה (בדומה ל-, אך טוב יותר מסרט אחר השנה - "צעירה מבטיחה"). דרך סיפורה של מנדי, בחורה בריטית הנושקת ל-40, אם קרייריסטית וחד-הורית לילד היפראקטיבי, פייפר (שגם כתבה את התסריט) בוחנת בציניות ויצירתיות את המלכוד בו נשים רבות (כולל פייפר) נמצאות לאורך מרבית חייהן: הרצון המוצדק להוכיח את עצמן בזכות עצמן ולהוות קונטרה לכל מלעיזיהן - וממול, היותו של העולם לא הכי מתקדם ונאור כמו שנדדמה, ודרישתו מהן ליישר קו עימו. מי שלא - תחשב ל-"מוקצה". לביקורת המלאה>>>>>


19. "כוחו של הכלב" ("The Power of the Dog"):

זוכה פסטיבל ונציה ו-"גלובוס הזהב" הטרי, הקאמבק המיוחל של הבמאית השנייה בלבד שהועמדה לפרס האוסקר ג'יין קמפיון ואחד מהסרטים המדוברים ביותר של עונת הפרסים הנוכחית, "כוחו של הכלב" הוא עדיין סרט שעומד יותר בזכות הופעות המשחק שבו ופחות בשל עלילתו - ועדיין, אם "Rare Beasts" בחן את ההתמודדות עם הגבריות הרעילה מנק' מבט נשית מודרנית, קמפיון מציבה את "כוחו של הכלב" בתוך המאבק בין שני סוגי הגבריות עצמם. עם בנדיקט קאמברבאץ' המיוסר וקודי סמית' מקפי הרגיש למראה אך המעורער לא פחות, סרטה של קמפיון מראה לנו כי תיאוריית "החזק שורד" אולי עדיין צריכה לשרוד. לביקורת המלאה >>>>>


18. "לוקה" ("Luca"):

אמנם לא מפסגות החברה, ועדיין - "לוקה", התוצר של "פיקסאר" לשנה שעברה, אודות שני נערים שמסתירים זהות תת-ימית, הוא תאווה לעיניים, שחוגג פולקלור שלא פעם קיבל כתף קרה מהוליווד, מוריד את הכובע בפני "המתחרים" ממזרח - "סטודיו ג'יבלי", ובעיקר משדר מסר של חגיגת חריגות (שזימן פירושים רבים, כולל פירוש גאה פופולרי במיוחד) בתקופה כה קונפורמית. לביקורת המלאה >>>>>


17. "הבת האפלה" ("The Lost Daughter")/ "קרעים של אישה" ("Pieces of a Woman")/"C'mon C'mon":

"הבת האפלה" ו-"קרעים של אישה" הם שני סרטים שזכו לתשומת לב בעיקר בזכות הכוכבות שבמרכזן - אוליביה קולמן ("הבת האפלה") ו-ונסה קירבי ("קרעים של אישה"), שתי בוגרות "הכתר" - אך לא מספיק בשביל הרעיון החתרני שבבסיסן. בעוד "קרעים של אישה" הפואטי והאיטי חוקר את טראומת ההפלה, "הבת האפלה" מתחבר דווקא לזיכרונות מודחקים מהורות צעירה ולא בשלה - אך שתי יצירות אלו, אולי כהתפתחות טבעית ל-"Rare Beasts"/"צעירה מבטיחה", מערערות על תפקידה הקלאסי של האישה בחיינו. כן, גם דמות אם יכולה להיות דמות אמביוולנטית, ולא, זה לא חייב להיות כרוך במסר דידקטי (אהמ, "חייבים לדבר על קווין"). הסרט האחרון מבין השלושה, "C'mon C'mon" אמנם שם את יהבו בעיקר על הדינמיקה המשתנה בין דוד דוקומנטריסט ורווק לבין אחיינו הסקרן וחסר הסבלנות (חואקין פיניקס ו-וודי נורמן הצעיר בהופעות מדהימות), אך מציג לא פחות משני הסרטים האחרים את שאלת ההורות המודרנית, במיוחד דרך דמותה של אם הילד (גבי הופמן המצויינת). סרטו של מייק מילס, לעומת זאת, מוצא שגם אותה אמהות אמביוולנטית לא חייבת להיות כה  קונטרוברסיאלית כמו שנהוג לחשוב. לביקורת המלאה על "הבת האפלה">>>>>/לביקורת המלאה על "קרעים של אישה">>>>>/ לביקורת המלאה על "C'mon C'mon">>>>>


16. "יהודה והמשיח השחור" ("Judas and the Black Messiah"):

השנים האחרונות בקולנוע השחור מתאפיינות בלקיחת ז'אנר האימה, שבשל לאלגוריות, והלבשתו על הבעיה הנצחית של יחסי הגזע בארה"ב. אבל עד כמה סיפור היסטורי/ביוגרפי בחיי הקהילה השחורה, שכבר סופר לעילא ולעילא, יכול להיות מותח? שאקה קינג הוכיח השנה עם סיפור המעקב של ה-FBI אחרי מנהיג הפנתרים השחורים פרד המפטון (דניאל קאלויה, כוכב ז'אנר "האימה השחורה" וזוכה האוסקר הטרי), "יהודה והמשיח השחור", שחיי האדם השחור באמריקה, גם בעיתות הובלה וניצחון, הם מותחן אחד בלתי נפסק. לביקורת המלאה>>>>>


15. "טיק, טיק… בום!" ("!Tick, Tick... Boom"):

אחרי כמה שנות יובש בתחום, 2021 הייתה שנת המחזמר - ולמרות זאת, הקהל לא חשב כך והותיר את רוב התוצרים בז'אנר מאחור. "טיק, טיק… בום!", עיבוד למחזה (באותו השם) על חייו של המחזאי המנוח ג'ונתן לרסון וסרט הביכורים של גדול יוצרי ברודווי כיום, לין מנואל-מירנדה (שהמחזה שיצר, "In the Heights", קיבל השנה אף הוא עיבוד קולנועי - נגיע אליו בקרוב), עוסק בדיוק בתפר הזה - בין התמדה עם החזון האמנותי, לבין המציאות התיאטרלית שאוכלת יושביה. עם בימוי קטעים מוזיקליים ורסטילי, הופעה ראשית כובשת של אנדרו גארפילד (ה-VIP של השנה), והוקרת תודה לשני אמני תיאטרון אייקונים -  לארסון, שנפטר ב-1995 בשנות ה-30 לחייו, וסטיבן סונדהיים, ששימש כמנטור ללארסון ונפטר זמן לא רב אחרי שנתן את ברכתו לסרט - מצד ממשיכם מירנדה, "טיק, טיק… בום!" מותירה כאב מריר מתוק בליבו של כל אחד שראה או רואה את האמנות כדרך חייו. לביקורת המלאה >>>>>


14. "חולית" ("Dune"):

נדמה שהרעיון היה אבוד מראש - עיבוד לאפוס המד"ב הענק משנות ה-60, שכולם מסטינג ועד אורסון וולס היו קשורים בשמו ובניסיונות הפקתו לאורך השנים, כולם ללא הצלחה (וכשכן הצליחו - כמו גרסתו של דייויד לינץ' ב-1984 - זה לא היה בהצלחה יתרה); דחיות חוזרות ונשנות בשל המגיפה הלא נגמרת; ההחלטה לחלק את הסיפור לשני סרטים לפני נתינת האישור לסרט השני; והכישלון הקופתי של סרט המד"ב השאפתני הקודם של הבמאי - אם נותרה עוד תקווה ל-"חולית" של דני וילנב? התשובה התבררה כ-"כן" מרחבי העולם כולו. מצילום מדברים רחבי ידיים במצלמות "איימקס" לבין רצף כרונולגי קלוש, "חולית" של וילנב הוא הן אפוס הוליוודי קלאסי שנדיר לראות במחוזתינו כיום, והן יצירה צורנית לכל דבר ועניין, שלא שוכחת לרגע את המסר החתרני שעומד בבסיסה (גם ב-2021). לביקורת המלאה>>>>>


13. "לא זמן למות" ("No Time to Die"):

כמו "חולית", גם הפעם האחרונה שבה דניאל קרייג שב לבלייזר והאקדח ב-"לא זמן למות", הסרט ה-25 בסדרת בונד, לא הייתה חפה מבעיות ועיכובים - אבל חילופי הבמאים, התסריטאים (כולל כניסתה של פיבי וולר-ברידג' למיקס) וכניעתו של קרייג לחזור לתפקיד (אחרי שטען כי יעדיף "לחתוך ורידים" לפני שיעשה זאת) עשו רק טוב לתוצאה הסופית. "לא זמן למות" לא רק מסכם בצורה חד משמעית וחתרנית את התקופה הרצינית ביותר בגלגולו של הסוכן הבריטי הנודע, אלא גם הופך את הקונספט של סרט בונד על ראשו - חוקר את הפרנצ'ייז מבפנים, מה צריך להישאר, מה צריך להתעדכן ומה מושך אותנו כה בדמותו המיוסרת והקשיחה של המרגל הנודע בעולם, 60 שנה אחרי שהופיע לראשונה על המסך הגדול. לביקורת המלאה>>>>>


12. "סיפור הפרברים" ("West Side Story")/"שכונה על הגובה" ("In the Heights"): 

שני מחזות הזמר הקולנועיים הגדולים של השנה זכו למסע יח"צ נרחב, אך לתוצאה מאכזבת בקופות. ועם זאת, לשניהם עדות עצומה לכוח ה-"אוטר" (עדיין) בהוליווד התעשייתית ולייצוג אמיתי - מהנה וחשוב כאחד - ללא דידקטיות. בין אם מדובר בעיבוד של סטיבן ספילברג למחזה האייקוני "סיפור הפרברים" - עיבוד שנראה על פניו מיותר אך התברר כההפך הגמור - או העיבוד הראשון למחזה של לין מנואל-מירנדה (שכבר הזכרתי לעיל) אודות שכונה פורטו-ריקנית על סף קריסה, "סיפור הפרברים" ו-"שכונה על הגובה" (שם נוראי) משתמשים בויזואליות טהורה אך יצירתית לחלוטין, קאסט קורן מאושר ואהבה אמיתית לחומר הגלם כדי להחיות ז'אנר שמזמן הדרדר לקלישאות שלו. לביקורת המלאה על "סיפור הפרברים">>>>> 


11. "החיים החשמליים של לואיס ויין" ("The Electrical Life of Louis Wain"): 

עוד סרט שלא זכה להפצה מסחרית השנה (מה שככל הנראה כן יקרה השנה), ועל פניו נראה כמו עוד "ביוגרפיה תקופתית עם שחקני BBC" (לא שיש רע בזה כמובן), אבל "החיים החשמליים של לואיס ויין" מביא לקדמת הבמה דמות שדבקה בייחודיות וססגוניות, בתקופה שהעולם לא היה יכל להיות יותר שמרן. באמצעות צורה לא שגרתי (בייחוד לסרטים תקופתיים) והשפעות "ווס אנדרסוניות", הבמאי /שחקן וויל שארפ ובנדיקט קאמברבאץ' בתפקיד הראשי (תפקיד שממשיך את שנת הכוכבות שלו) מוציאים את האמן לואיס ויין מתפקידו האנקדוטלי במשך שנים לתוך דימוי של אדם שקורע תחת עול אחר עול שלא נגרם באשמתו כלל, כשנפשו עדיין פגועה מטראומות עבר - אך לא מוותר לרגע, גם אם זה מוציא אותו פגוע עוד יותר. לביקורת המלאה >>>>>




------------------------------------------------------------------------


10. "חוצה את הקו" ("Passing")/"מינארי" ("Minari"):

על פניו, שני סרטים אלו לא יכולים להיות יותר לא קשורים - האחד עיבוד של השחקנית/במאית רבקה הול לספרה של נלה לארסון מ-1929 על תופעת ה-"המעבר" (שבה אנשים "מעורבים" נהגו להסוות את עצמם כלבנים לגמרי בשנות ה-20) ואילו השני הוא סיפור חצי אוטוביוגרפי של הבמאי לי-אייזיק צ'ונג על ילדותו הכפרית עם משפחה קוריאנית בארקנסו. אך עם יורדים ללב העניינים, מבינים כי גם "חוצה את הקו" וגם "מינארי" מדברים על אינטרגציה של מיעוטים/מהגרים על חשבון מחיקת זהות קודמת, ועד כמה אותה מחיקת זהות באמת כה אפשרית שהיא חלק כה אינטגרלי מאיתנו. ע"י אמצעים אקספרסיביים - שחור-לבן ומנגינת ג'אז מונוטונית ב-"חוצה את הקו" ו-הצבעוניות ופיסות החיים ב-"מינארי" - שני סרטים אלו תופסים את ההרגשה הנצחית שמלווה ללהיות שונה בחברה הומוגנית. לביקורת המלאה על "חוצה את הקו">>>>>/לביקורת המלאה על "מינארי">>>>>


9. "קיץ 85'" (""Été 85")/ "יד האלוהים" ("È stata la mano di Dio"):

הקולנוע האירופאי נע השנה בין שתי קצוות - הנועז והחדשני, כדוגמת "טיטאן" של ג'וליה דוקרנו הצרפתייה ו-"מין חסר מזל או פורנו משוגעים" של ראדו ג'וליה הרומני; והנוסטלגי והאוטוביוגרפי, אליו השתייכו במאים ידועים יותר, כדוגמת פדרו אלמודובר עם חזרתו למחזה שהשפיע עליו רבות (לרבות ב-"נשים על סף התמוטטות עצבים"), "הקול האנושי", וסרטי ה-Coming-of-age על רקע עיירות חוף בשנות ה-80 של פרנסואה אוזון ופאולו סורנטינו, "קיץ 85'" ו-"יד האלוהים" (בהתאמה). למרות השוני בגישתם לתקופת הנעורים על רקע שיאים ומשברים, בסביבה פשוטה ודלת אמצעים - "יד האלוהים" מתייחס למציאות כמכשול, בעוד "קיץ 85'" דווקא מחבק את הצבעוניות שבה - יותר גדול הדימיון הרב בין השניים (ושימושם בכמה קלישאות שחוקות לפעמים), והמקום האינטימי שהם שומרים בליבם של הבמאים ושל הצופים כאחד. לביקורת המלאה על "'קיץ 85'">>>>>/לביקורת המלאה על "יד האלוהים">>>>>


8. "קיץ של נשמה" ("Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)")/"הוולווט אנדרגראונד" ("The Velvet Underground")/"האחים ספארקס" ("The Sparks Brothers")/"מתחת להר הגעש" ("Under the Volcano"): 

"טוב, אחי, 4 סרטים במקום אחד? מה 22 סרטים כאן?", זה בטח מה שאתם אומרים לעצמכם כעת (כולל המחשבה שהמילה "אחי" בלקסיקון שלכם) - אבל דווקא בשנה כה שופעת בדוקו, ובייחוד בדוקו מוזיקלי (מטינה טרנר ועד בילי אייליש), ארבעת הסרטים הדוקומנטריים הללו, מחציתם ע"י במאים מוכרים ומוכשרים שלהם זוהי דריכת הרגל הראשונה בתחום (טוד היינס עם "וולווט" ואדגר רייט עם "ספארקס") ומחציתם יוצרים בתחילת דרכם הקולנועית (המוזיקאי קווסטלאב עם "קיץ של נשמה" והבמאית האוסטרלית גרייס אוטו עם "הר הגעש"), מגיעים לשפוך אור על הלא-נודע, הביזארי, החריג בתעשייה כה מוחצנת ונחקרת לעייפה. מפורצי האלטרנטיב המיוסרים ועד צמד האוונגרד שעבד בצללי אלו שהושפעו ממנו, או מפסטיבל שסימן לא פחות תקווה מיריבו המפורסם יותר וודסטוק ועד אולפן הקלטות אגדי היושב למרגלות הר געש באי קאריבי - ארבעת הסרטים הללו סימלו כי המשיכה התמידית של הקולנוע למוזיקה איננה נעלמה לשום מקום. לביקורת המלאה על "קיץ של נשמה">>>>>/לביקורת המלאה על "הוולווט אנדרגראונד">>>>>/לביקורת המלאה על "האחים ספארקס" ו-"מתחת להר הגעש">>>>>


7. "האביר הירוק" ("The Green Knight")/"הטרגדיה של מקבת'" ("The Tragedy of Macbeth"):

כשני סרטי "ימי הביניים" ועיבודים קלאסיים למיתוסים ומחזות, "האביר הירוק" ו-"הטרגדיה של מקבת" אולי ימשכו בהתחלה קהל ספרותי יותר, שנאמן למקור. אך סרטו של דיויד לאורי וסרטו של ג'ואל כהן (שעובד לראשונה בנפרד מאחיו) אינם מעוניינים להראות לנו מחזה מצולם, אלא להשתמש ביכולות הפנטסטיות והגרוטסקיות של חומרי המקור (פואמה אנגלית עתיקה במקרה של "האביר הירוק" ומחזה שייקספירי נודע במקרה של "מקבת'") כדי לעשות רקונסטרוקציה למונחים "אגדה", "בגרות", "ייעוד" וכן - גם "גבריות". ככאלו, סרטיהם של לאורי וכהן עושים את הלא ייאמן ומפיחים רוח חיים רעננה וחדשה במקורות בנות מאות שנים. לביקורת המלאה על "האביר הירוק">>>>>/לביקורת המלאה על "הטרגדיה של מקבת'">>>>>


6.  "ליקריץ פיצה" ("Licorice Pizza")/ "טיל אדום" ("Red Rocket"):

כשני במאים שאוהבים לחקור תופעות אנושיות דרך ההווי האמריקאי בתקופה מסוימת (אולי מלבד "חוטים נסתרים"), אין זו הפתעה ששון בייקר ופול תומאס אנדרסון חזרו למסך הגדול אחרי חמש שנות היעדרות - כל אחד עם הטייק שלו על השינויים הרבים שקרו לארה"ב ולעצמו בתקופת הזמן הממושכת הזו. אנדרסון, עם סרטו "ליקריץ פיצה", מגיש לנו על מגש כסף את שנות ה-70 עטופות בקסם של המציאות הזוהרת - אך גם לא כל כך זוהרת - של הוליווד החדשה; ואילו בייקר מביא לפנינו את "טיל אדום", שמתאר לנו את שוליותו וחוסר תנועתו של המעמד האמריקאי הנמוך דרך סיפורו של שחקן פורנו תחמן ולא יוצלח. דרך שני סרטי "אווירה" אלו, פול תומאס אנדרסון ושון בייקר בוחנים מה מושגים אוניברסליים כמו "אהבה" ו-"אחריות" אומרים לאוכלוסיה האמריקאית הקרה והצבועה במאה ורבע האחרונות. לביקורת המלאה על "ליקריץ פיצה">>>>>/לביקורת המלאה על "טיל אדום">>>>>


5. "הכרוניקה הצרפתית" ("The French Dispatch"):

עוד במאי אמריקאי (עוד אנדרסון) שהפנה עורף עוד מראשית דרכו לדרישות הקולנועיות האמריקאיות הקלאסיות הוא ווס אנדרסון, שממקום משכנו בפריז היפהפייה יצר מכתב אהבה קולנועי יפה עוד יותר לזכרונות ילדותו הייחודים. "הכרוניקה הצרפתית" היא ווס אנדרסון ללא מעצורים - סיפורי אנתולוגיה ציניים וחכמים, האסתטיקה האנדרסונית מרקיעה שחקים (בין אם בשוטים סימטריים או באנימציית "טינטין"), אנסמבל השחקנים האהוב והמוכר שלו חוזר כולו (עם מצטרפים חדשים, כדוגמת טימותי שאלמה וג'פרי רייט), והחור שנוצר בליבו - הגעגועים לאמריקה שאיננה (במיוחד לכתבי ה-"ניו-יורקר") ואהבתו ליבשתו המאמצת מתבטאים בצורה הישירה ביותר דרך סיפורו של אותו בית דפוס קטן בצרפת של עיתון מקנזס. לביקורת המלאה >>>>>


4. "אתמול בלילה בסוהו" ("Last Night in Soho"):

מי מאיתנו לא לפעמים נזכר בערגה בזמנים שבהם בכלל לא התקיים? אם התשובה היא רק אני, אקח זאת, אך אם גם אתם אמרתם "נולדתי בעשור הלא נכון" פעם בחייכם/ן, אדגר רייט מתקצר לכם בקרוב לשעתיים מדוע העבר לא כל כך ורוד כמו שחשבתם. דרך מעשיית מתח ואימה פסיכולוגית, שעושה מחווה לסרטי ה-"ג'יאלו" האיטלקיים וסרטי המתח הבריטיים הססגוניים של שנות ה-60 וה-70, וליהוקם של כוכבות בעלייה - אניה טיילור-ג'וי ותומסין מקנזי - לצד אייקוני עבר - טרנס סטאמפ ודיים דיאנה ריג המנוחה (לה היה זה תפקידה האחרון), רייט - יחד עם שותפתו לכתיבה קריסטי-וילסון קיירנס - יוצר סרט פמיניסטי אמיתי, שמשתמש באלגוריה המוצלחת שלו כדי להעביר את האימה שאף פעם לא עוברת ממחייהן של נשים בכל רחבי העולם, גם בתקופות ליברליות כיום. לביקורת המלאה >>>>>


3. "אנט" ("Annette"): 

שנת 2021 הייתה לא פחות שנת "ספארקס" מאשר שהייתה דברים אחרים, בעיקר בזכות ניסיונה להביא את הצמד האוונגרדי (גם בזכות הדוקו המצויין של אדגר רייט אודותם - מקום 8) לקדמת הבמה, בייחוד כשהאחים ראסל ורון מאייל תמיד נמשכו למסך הגדול. אחרי ניסיונות חוזרים ונשנים להביא את החזון הויזואלי והאבסורדי שלהם לקולנוע, השנה זה סוף סוף צלח עם במאי שניתן להגדירו רק כמקבילם הקולנועי - לאו קראקס. התוצאה היא "אנט", מחזמר/פרודיה/סאטירה/אופרת רוק שמותירה את הקהל או מהופנט לגמרי או נגעל לגמרי. אני, אם לא הבנתם עד כה, לחלוטין משתייך לקבוצה הראשונה, וממליץ לכם לבחון מקרוב את הפירוק של האחים מאייל וקראקס של דמות הסלב הנוכחית, וכמה היא מושרשת בתרבות צבועה. לביקורת המלאה >>>>>


2. "לילה אחד במיאמי" ("…One Night in Miami"):

הראשון מבין שארית סרטי 2020 שהתגנב לשנה שאחרי, "לילה אחד במיאמי", בכורת הבימוי של השחקנית רג'ינה קינג ועיבוד למחזה של קמפ פאוורס (מי שכתב גם את התסריט, בנוסף לעבודתו על "נשמה" באותה השנה), סומן כמועמד מוביל לאוסקר במשך זמן רב, אך ברגע האמת הוא קיבל כתף קרה ויצא ללא פרס כלל. וחבל, כי מדובר באחד מהעיבודים התיאטרליים הטובים ביותר שנראו בשנים האחרונות: דרך סיפור מפגשם (המדומיין בחלקו) של ארבעת אייקוני הקהילה השחורה - מלקולם איקס, קסיוס קליי (רגע לפני הפיכתו למוחמד עלי), סם קוק וג'ים בראון - ב-1964, קינג ופאוורס משרטטים משל מדוייק לפרסום וזרות; איך אדם מפורסם מכל מיעוט שהופלה לרעה מקבל על עצמו בעת קבלת הפרסום שני תפקידים: להצטיין במקצועו המקורי, ולהצטיין בהובלת דעות, רצונות ואף חששות הקהילה שמאחוריו. המחיר שהתפקיד השני מביא, ואיתו הפרסום, נמצאים מול עינינו עד עצם היום הזה, ואם קולות רבים יותר לא ישמעו - הם ילוו אותנו גם לעולמי עולמים. לביקורת המלאה >>>>>


1. "האב" ("The Father")/"The Humans": 

ולמקום המיוחל מגיעים לא רק שני סרטים, אלא כמו "לילה אחד במיאמי", שני עיבודים למחזות מצליחים. כשאנו חושבים על מחזות בקולנוע, ישר עולה לנו האסוציאציה המאכזבת של תיאטרון מצולם. אבל "האב" של פלוריאן זלר (שזכה בפרס התסריט המעובד, ע"פ המחזה שלו עצמו, בטקס האוסקר האחרון) ו-"The Humans" של סטיבן קאראם (שמעובד אף הוא מהמחזה של קאראם מלפני כ-6 שנים) משתמשים בחומר הגלם העוצמתי ובדרמות האינטימיות להן ניתן להגיע על הבמה, ושוזרים בהם אלמנטים קולנועיים שלא יכלו להיות ולהתגשם באותה הצורה בתיאטרון. כך, הדרדרותו של איש מבוגר לאלצהיימר וארוחת ערב משפחתית בחג ההודיה הופכים - באמצעות שינוי תפאורה, קלוז-אפים מלחיצים, הדגשת הסאונד - לסיפורי אימה של ממש. כך, גם זלר וגם קאראם פורטים לנו על נימי הרגש  והלחץ באמצעות רקונסטרוקציה של הרגעים הכי אישיים ובנאליים שאנו מכירים בחיינו. עד כמה לעיתים אין צורך במעשייה מסמרת שיער כשחיינו אנו, כל יום ביומו, הם מותחן של ממש. לביקורת המלאה על "האב">>>>>/ לביקורת המלאה על "The Humans" >>>>>




ועוד כמה סרטים ששווה להזכיר: